قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه > بهداشت و سلامت > مادران ونوزادان > رابطه استرس‌دوران کودکی و ناباروری

رابطه استرس‌دوران کودکی و ناباروری

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم پزشکی ابن سینا گفت: استرس‌های مداوم و شدید دوران کودکی و در آستانه بلوغ با تأثیر بر عملکرد ژن‌ها و در نتیجه قدرت باروری، به ناباروری در آن‌ها منجر می‌شود.

رابطه استرس‌دوران کودکی و ناباروری
رابطه استرس‌دوران کودکی و ناباروری

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از ایرنا، دکتر علی متولی زاده اردکانی متخصص ژنتیک گفت: محیط و فعالیت ژن‌ها با هم ارتباط دارد و متأثر از همدیگر است. در زمان استرس‌های مداوم هورمون‌هایی در بدن تولید می‌شود که این هورمون‌ها تأثیر منفی بر هورمون‌های مؤثر در باروری دارند.

وی گفت: مغز انسان بطور مداوم با فاکتورهای محیطی درگیر است و بطور مداوم با تحلیل هر کدام از این مسایل که ممکن است درجاتی از استرس و اضطراب را به فرد وارد کند درگیر است. استرس‌ها در این میان مهمترین و حساس‌ترین هورمون‌های هر فرد را که هورمون‌های مرتبط با تولید مثل است، تحت تأثیر قرار می‌دهد.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم پزشکی اظهار داشت: زمانی که مغز فرد بطور مداوم درگیر مشکلات و استرس‌های ناشی از آن باشد نمی‌تواند به خوشبختی بیندیشد که همین احساس‌ها هم می‌تواند بر عملکرد مغز و دستگاه تولید مثلی فرد تأثیر بگذارد.

اردکانی با اشاره به اینکه زنان هم در محیط‌های اجتماعی و شغلی و هم در محیط‌های خانوادگی بیشتر در معرض استرس قرار دارند گفت: توصیه ما به زنان و به خصوص دختران جوان این است که استرس‌های اطراف خود را اگر نمی‌توانند از بین ببرند تا حد امکان کاهش دهند تا عملکرد ژن‌ها و سیستم باروری آن‌ها متأثر نشود.

وی با اشاره به تأثیرگذاری بیشتر استرس‌های خانوادگی و فامیلی بر زنان و سلامت باروری آن‌ها گفت: بررسی‌های مختلف در زوج‌های نابارور با علل زنانه، نشان می‌دهد در بسیاری از موارد که زوج‌ها کودکی را به فرزند خواندگی می‌گیرند، استرس آن‌ها از بین می‌رود و خود توانسته‌اند صاحب فرزند شوند.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه ابن سینا با بیان اینکه در برخی از فرهنگ‌ها مثل ایران باروری ملاک ازدواج است و در صورت بروز مشکل در این زمینه زندگی مشترک افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد گفت: به همین علت دختران جوان باید از همان شروع دوران بلوغ تا حد امکان محیط زندگی خود را عاری از هر گونه استرس کنند و یا به کمترین حد ممکن کاهش دهند.

تأثیر امواج در ایجاد ناباروری

عضو پژوهشگاه فناوری های نوین علوم پزشکی ابن سینا اظهار داشت: از دیگر عوامل مهم محیطی که سیستم تولید مثل انسان را تحت تأثیر قرار می‌دهد امواج مختلف در محیط است.

این متخصص خاطر نشان ساخت: آنچه که مسلم است این است که امواج الکترو مغناطیسی نظیر امواج ماهواره، دکل‌های برق، تلفن همراه، تلفن بی سیم و … در کاهش قدرت باروری تأثیر گذار هستند.

وی با بیان اینکه تحقیقات علمی نشان داده است که امواجی که دارای شدتی بالاتر از حد طبیعی هستند باعث ناباروری می‌شوند گفت: حتی مشاهده شده مجاورت با برج‌های برق نیز می‌تواند تخمک و اسپرم را که بسیار حساس هستند تحت تأثیر قرار دهد.

متولی زاده با بیان اینکه در ایران در خصوص ناباروری همانند هر مشکل و بیماری دیگری آمار دقیقی وجود ندارد و هر آنچه گفته می‌شود تخمینی است گفت: بررسی‌های انجام شده در این خصوص در امریکا نشان می‌دهد، درصد ناباروری در این کشور طی ۲۵ سال اخیر از هشت درصد به ۲۰ درصد افزایش یافته است.

به گفته وی در ایران نیز همانند بسیاری از کشورهای دنیا با توجه به تغییر در شیوه زندگی، بالا رفتن میزان استرس و کاهش آرامش افراد در کنار سایر مشکلات صنعتی شدن جوامع میزان ناباروری افزایش یافته است، اما آمار دقیقی در این زمینه در ایران وجود ندارد.

وی افزود: ما ابزار جامعه صنعتی را گرفته‌ایم اما از لحاظ فرهنگی نحوه زندگی و برخورد با مشکلات آن جوامع را فرا نگرفته‌ایم.

دیدگاهتان را بنویسید