قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه > رپرتاژ آگهی > ۲ نوع اختلال شخصیت مهم که بهتر است بشناسید!!

۲ نوع اختلال شخصیت مهم که بهتر است بشناسید!!

اختلالات شخصیتی انواع مختلفی دارند و بر اساس علائم و ویژگی‌هایی که دارند به اشکال متفاوتی طبقه بندی می شوند. در اینجا ما قصد داریم به ۲ مورد از رایج ترین و در عین حال مهمترین اختلالات شخصیتی اشاره کنیم. این دو اختلال، عبارتند از: اختلال شخصیت مرزی و افسردگی که عمده ترین تاثیرات را در زندگی فردی و اجتماعی شخص بجا می گذارند.  اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین، اگر درمان نشود، منجر به افسردگی و در نهایت با رفتارهایی مانند خودکشی و خودویرانگری همراه خواهد بود. مشاوره روانشناسی اختلالات شخصیت، مناسب ترین گزینه برای درمان انواع بیماری های روانی می باشد.

اختلال شخصیت چه نوع اختلالی است؟

در ابتدا مقاله نیاز است بدانیم اصلا اختلال شخصیت به چه معناست! اختلال شخصیت اختلالی روانی است که فکر، رفتار و کارکرد فرد تحت شعاع این بیماری قرار می گیرد؛ به عبارتی چنین فردی، در درک و فهم موقعیت اطراف و اشخاصی که در کنار وی هستند، دچار چالش می شود که همین موضوع موجب می شود وی دچار مشکلات جدی‌ای در روابط و فعالیت های اجتماعی اش شود.

توضیح عکس: اختلال شخصیتی، شامل الگوهای رفتاری دائمی و تجربیات درونی فرد است که عموماً خارج از عرف و ناسازگار با محیطی است که در آن زندگی می کند.

گاهی ممکن است حتی فرد متوجه نشود که دچار اختلال شخصیت است. در واقع، بیماری Personality Disorder (اختلال شخصیت)، نوع خاصی از بیماری‌هاست که افراد زیادی در دنیا درگیر آن هستند اما با توجه به نداشتن علائم غیرطبیعی، بسیاری از مبتلایان از بیماری خود مطلع نمی‌شوند. جمع گریزی، خودپسندی، عدم توانایی ارتباط با دیگران و وابستگی شدید، اصلی ترین علائم این بیماری هستند.

افرادی که به اختلال‌ شخصیتی مبتلا هستند، شخصیتی ناسازگار دارند و این صفت آنها بارز و عمیق است که در برابر هرگونه تغییری از خود مقاومت نشان می دهند. در اکثر مواقع چنین افرادری بر این باورند این دیگران هستند که باید تغییر کنند نه آنها!

اگر به صورت تیتروار بخواهیم با انواع مختلف اختلال شخصیت آشنا شویم، می توان به اختلال شخصیت مرزی، پارونئید، اسکیزوئید، اسکیزوتایپی، نمایشی و خودشیفته از مهم ترین موارد اختلال شخصیت اشاره کنیم.

اختلال شخصیت مرزی، یکی از مهم ترین نوع اختلالات است که عدم رسیدگی به این مسئله و درمان آن می تواند موجب مختل شدن زندگی فرد و حتی اطرافیان شود.

بار ‌ها دیده ایم که با بیمار شدن یکی از عضو ‌های بدن چگونه کارکرد سایر اعضا نیز مختل می شود، اختلالات شخصیتی نیز موجب شکل گیری چنین رویکردی در بدن می شود.

نگاهی گذرا به بیماری اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی معمولا در دوران نوجوانی یا اوایل بزرگسالی ظاهر می شود. افراد مبتلا به BPD دارای نوسانات خلقی شدید، روابط ناپایدار بین فردی و مشکل در کنترل احساسات خود هستند.

چنین فردی دچار علائمی چون رفتارهای تکانشی و بی ثباتی در روابط می شود که ممکن است حتی دوره های شدید افسردگی را نیز تجربه کند. این دوره می تواند از چند ساعت تا چند روز در وی ظهور کند

عدم ثبات در روابط اجتماعی و میان ‌فردی و احساسات و عواطف، روابط متزلزل، رفتارهای تکانشی و پرخطر همچون خودکشی، همچنین خشم بیجا، احساس پوچی و ترس از تنهایی از علائم خفیف تا شدید اختلال شخصیت مرزی محسوب می شوند.

توضیح عکس: افراد مبتلا به شخصیت مرزی به دلیل برخورداری از رفتارها و عواطف ناپایدار، غالباً روان‌پریش هستند.

زنان بیشتر از مردان به اختلال شخصیت مرزی (BPD) مبتلا می شوند. در عوض مردان اغلب بیماری شان به اشتباه، افسردگی یا اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) تشخیص داده می شوند.

علت BPD هنوز مشخص نیست، اما مطالعات نشان داده است ژنتیک، ساختار و عملکرد مغز، عوامل محیطی، فرهنگی و اجتماعی در ابتلا به این بیماری می توانند نقش داشته باشند.

علل و ریشه های بیماری شخصیت مرزی:

  1. سابقه خانوادگی، عوامل محیطی، فرهنگی و اجتماعی:

 مبتلایانی که یکی از اطرافیان درجه یک آنها مانند والدین یا خواهر و یا برادر آنها، مبتلا به این اختلال هستند امکان دارد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به BPD باشند. همچنین، بسیاری از افراد مبتلا به این نوع از اختلال گزارش داده اند اتفاقات آسیب زایی، همچون تجاوز، طرد شدن، یا برخی سوءرفتارهای در در دوران کودکی را در زندگی تجربه کرده اند.

  • عوامل مغزی:

محققین بر این باورند افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، تغییرات ساختاری و عملکردی در مغز به ویژه در مناطقی که تکانه ها و تنظیم هیجانی را کنترل می کنند، دارند. اما مشخص نیست که آیا این تغییرات پس از ابتلا رخ داده است یا این بیماری ناشی از این اشکالات ساختاری است!

  • ابتلا به سایر بیماری ها:

 افراد مبتلا به سایر اختلالات سلامت روان (مانند اضطراب ، افسردگی یا اختلالات خوردن ) در معرض خطر بیشتری هستند. از سوی دیگر، گفته شده این اختلال در کنار دیگر اختلالات روانی همچون افسردگی و اضطراب خود را نمایان می کند. به همین علت، پزشک ممکن است در ابتدا نتواند علائم این اختلال را به درستی تشحیص دهد چرا که تحت تاثیر علائم دیگر اختلالات قرار می گیرند. پیشنهاد می کنیم برای آگاهی بیشتر از نحوه ی پیدایش اختلالا شخصیت مرزی و شناخت روش های درمان آن به آدرس (https://therapia.institute/borderline-personality-disorder/) مراجعه کنید.

آیا به راستی ارتباطی میان اختلال شخصیت مرزی(BPD) و افسردگی وجود دارد؟

تاکنون مطالعه ای قطعی نشان نداده است که اختلال شخصیت مرزی نشأت گرفته از چه بیماری یا فاکتوری است. اما مطالعات زیادی دلالت بر آن دارد که یک تا دو درصد از جمعیت جهان درگیر آنند.

نکته حائز اهمیت آنکه افرادی که به اختلال بوردرلاین دچار شده اند، دیده شده در بستگان درجه یک آنها شیوع بیماری افسردگی از جمله افسردگی اساسی وجود داشته است. این خود نشان از همبستگی این دو اختلال با هم می باشد.

همچنین بسیاری از افراد مبتلا به BPD احساس غمگینی و بی حوصلگی واحساس پوچی در آنها عیان است. احساس بی ارزشی و نفرت از خود نیز در آنها رواج دارد.

از طرفی دیگر محققان ثابت کرده اند، در هنگام بروز اختلال شخصیت مرزی که زمان REM کوتاه می شود و خواب فرد دچار اختلال می شود، نتایج غیرطبیعی در تست دگزامتازون و تست تحریک با هورمون آزادکننده تیروتروپین دیده می‌شود، در برخی مبتلایان به افسردگی نیز چنین علائمی شایع است.

از سویی دیگر، شواهد دلالت بر آن دارد که حتی اگر فرد دچار علائمی مانند افسردگی هم نباشد اما این احتمال وجود دارد که دچار حملات افسردگی شود.

گفته شده تنها ماندن برای چنین افرادی مانند سم مهلک است. زمانی که احساس کنند اطرافیانشان می ‌خواهند او را ترک کنند؛ برای جلوگیری از طرد شدن دست به رفتارهای خطرناک می زنند؛ به ویژه اگر فردا مبتلا به اختلال شخصیت مرزی دارای علائم افسردگی باشد، به احتمال زیاد اقدام به خودکشی یکی از گزینه های وی خواهد بود.

دوقطبی و اخلال شخصیت مرزی

از آنجایی که علائم BPD شبیه علائم اختلال دوقطبی است، گاهی اوقات افراد این دو حالت را با هم اشتباه می گیرند. اختلال دوقطبی که خود نوعی افسردگی محسوب می شود در برخی موارد علائم آن با علائم اختلال شخصیت مرزی اشتباه انگاشته می شود و گفته شده ۴۰ درصد بیماران BPD در ابتدا دوقطبی تشخیص داده شده اند.

 اما وجه تشابه این دو در نوسانات رفتاری فرد بیمار است و وجه تمایز آنها نیز در این است که فرد مبتلا به افسردگی شیدایی یا دوقطبی به دارو واکنش مثبتی نشان می دهد در حالی که در بیماران اختلال مرزی این نین نیست و فرد هیچ گونه پاسخ امیدوارکننده ای به داروهای دوقطبی نمی دهد.

در واقع در افراد مبتلا به دوقطبی، دوره هایی از افسردگی و بی ثباتی احساسی و خلقی دیده می شود، اما در هر حال بیمار به صورت طبیعی زندگی می کند، در حالی که بیماران BPD وضعیت حادتری دارند و خودزنی و خودکشی دور از انتظار نیست.

پژوهشگران بر این باورند زمانی که اختلال شخصیت مرزی با دیگر بیماری های روانی مانند اختلال دوقطبی، افسردگی عمده و اسکیزوفرنی همراه می شود و بیمار همزمان از چند بیماری روانی رنج می برد، ریسک خودکشی نیز در وی افزایش می یابد.

استفاده از داروهای افسردگی و بهبود احوالات مبتلایان BPD

داروهای ضد افسردگی، خلق افسرده را که در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی شایع است، بهبود می‌بخشد. زیرا همان طور که می دانیم افسردگی‌های طولانی مدت آسیب‌های جدی به مغز انسان می‌زند، احتمال حمله قلبی را زیاد می‌کند، سیستم دفاعی بدن را بسیار ضعیف می‌کند، حتی منشاء خیلی از سرطان‌ها می‌تواند بشود، و به همین دلیل نیاز است که هر چه زودتر تشخیص و درمان شود. 

بنابراین معمولا از داروهای که خلق‌و‌خوی فرد را تثبیت کند، داروهای ضد جنون و ضد‌افسردگی برای کنترل علائم استفاده می‌کنند.

می توان گفت دارو درمانی  در این گونه بیماران شامل داروهای ثابت کننده خلق و خو، داروهای ضدجنون و ضد افسردگی است که تنها برای کنترل علائم افسردگی و اختلالات هم آیند با اختلال شخصیت مرزی تجویز می‌شود.

اگرچه هیچ دارویی به طور خاص برای درمان اختلال شخصیت مرزی توسط سازمان غذا و دارو تأیید نشده است، برخی از داروهای خاص ممکن است به درمان علائم یا بیماری های مشترک مانند افسردگی، تکانشگری، پرخاشگری یا اضطراب کمک کنند.

سخن پایانی

مطالعات زیادی دلالت بر آن دارد بیماران مبتلا به BPD اغلب با علائم افسردگی به پزشکان مراجعه می کنند. از آنجایی که علائم افسردگی و BPD به طور قابل توجهی همپوشانی دارند، تشخیص دقیق بیماری افسردگی زمانی که اختلالات همزمان رخ می دهند، می تواند چالش برانگیز باشد. پس تشخیص دقیق ضروری است زیرا هر اختلالی به خودی خود نیاز به درمان دارد. مشاورین متخصص ما در کلینیک مشاوره روانشناسی آنلاین تراپیا، آماده ارائه خدمات مشاوره ای رایگان به شما عزیزان می باشند.

برچسپ ها:

بیماری های روانی، روان شناسی، اختلال شخصیت، افسردگی، سلامت روانی

دیدگاهتان را بنویسید